Biografia

Orfeó Tortosí
Fàbrica Bau
Conxa Moreira Montesinos
Tortosa, fundat l'any 1905 per Joan Moreira i Ramos
Tortosa
Filla

Biografia

1878-1951

Naixement i Joventut

Joan Moreira va néixer a Lleida el 5 de juny de 1878. El seu pare, Valeriano Moreira, era un músic militar d’origen gallec destinat a Tortosa, i es va casar amb una tortosina, Providencia Ramos. Estant ella embarassada, Valeriano va ser destinat a Lleida, on va nàixer Joan Moreira i Ramos.

Era el 1878. Abans de dos anys, Valeriano va morir i Providencia va tornar a Tortosa amb el xiquet. La infantesa i primera joventut de Joan Moreira van transcórrer en un ambient eclesiàstic: primer va ser Infantillo de la catedral, i als vuit anys va entrar al seminari. Als 19 anys va decidir sortir-ne per manca de vocació. El llegat d’aquests anys serà, però, inesborrable: conservarà sempre una profunda fe i un gran amor per la música.

En sortir del seminari, es posa a treballar a Aceites Franquet, una fàbrica d’oli i de sabó, situada a Remolins.

Família

L’any 1900 es casa amb Carmen Montesinos i Reventós, amb qui va tenir set fills en 12 anys.

Va començar la collita del seu amor amb el naixement del seu primer fill, a qui van posar Valeriano, en record del pare de Joan Moreira a qui pràcticament no va conèixer.

La fortuna però, no serà massa propicia per aquesta família: Valeriano va morir de molt petit. Joan Moreira va publicar un escrit dedicat al seu fillet lo dia 11 de novembre de 1905 al periòdic "La veu de la Comarca". Una altre fill, a qui li posen Pau,també mor al nàixer. Més tard naixeran Carmen, Lluís i Cinta.

Concepción, va ser la cinquena, però també va morir al nèixer. I finalment al 19XX va nèixer Conxa. Entre 1926 i 1929, van morir tres fills més, Carmen, Lluis i Cinta. Finalment al 1938, durant la Guerra Civil morí la seva dona Carmen Montesinos i Reventós.

Trajectòria Professional

L'any 1905, funda l’Orfeó Tortosí al Centre Excursioniste i al 1912 funda l’Schola Orfeónica al Col·legi de Vocacions Eclesiàstiques, de la qual va ser director.

L’any 1917 crea i dirigix la Unión Coral Roquetense dins l’entitat cultural La Lira Roquentese. Per aquells anys participa activament en les vetlades literàries del Círculo Tradicionalista de Tortosa, escrivint i representant diverses obres teatrals, moltes d’elles en actes benèfics com “Lo Nadal del Pobre”.

Al 1920 es trasllada a Ulldecona per a dirigir una fàbrica d’oli: Orujos Alifonso. L’any 1922 funda en aquesta vila l’Orfeó Montsià, del qual va ser director durant vuit anys. En aquesta etapa se li moren tres fills més i, en morir el tercer, torna a Tortosa passant a treballar com a secretari particular de Joaquín Bau Nolla.

Al 1932 torna a l’Orfeó Tortosí, fins que aquesta entitat deixa de funcionar a l’inici de la Guerra Civil.

La seva vellesa

Acabada la guerra, treballa com a apoderat de la fàbrica de Bau fins a la seua jubilació. El mateix 1939 reagrupa els orfeonistes i els dirigeix fins al 1940, any en què ho ha de deixar per motius de salut.

Li toca la loteria de Nadal l’any 1942, per la qual cosa pot fer-se una casa a Tortosa i compra un xalet a la zona de la Simpàtica, ja que, a causa de l’asma, els metges li recomanaven viure en un lloc més alt. Va morir al gener de 1951.