Capítol 15

Ara lligarem los gossos en llanguanisses

Després de les eleccions i en vista dels resultats que tothom estàvem convençuts que passaria, pos ens hem relaxat. Menys unes germanes mol peculiars que tothom coneixem per les seves extravagàncies. Ara veurem com han reaccionat davant dels fets. Elles com sempre van a la seua bola i es passen per l'arc del triomf tot lo que passa pel món.

Primitiva és la més prudent de les dos; en canvi sa germana és tot lo contrari; quant més difícil millor. A ella li agraden los reptes i la lluita, fa lo que sigui per aconseguir lo seu propòsit.

Avui Secundina se'n va cap a l' Ajuntament a celebrar lo triomf del govern central, han guanyat los seus i està molt contenta. A sa germana li està passant tot lo contrari; esta decebuda dels resultats i esta fent mots encreuats intentant no pensar en lo desastre que s'aproxima.

Quant ha arribat a la Casa Consistorial estaven los polítics de les esquerres celebrant-ho, copa de cava en mà. Ella emocionada s’hi ha afegit i llavors ha sigut quant lo conseller de economia li ha donat una noticia que la deixat descomposta. Li ha dit que lo senyor alcalde no te cap intenció de pujar-la de categoria, o sigui, que seguirà enganxant cartells sense cobrar ni un euro. Ha posat de conseller de "Cultura General" a Paco Sisenyor. Ella esperava que desprès de tants de sacrificis penjant cartells per les cantonades i que alguna pulmonia va agarrar per penjar-los per la nit en ple hivern, seria la nova consellera. Es lo que té confiar en la paraula d'un polític díscol.

Després de la poalada d'aigua gelada se n’ha anat cap a casa en lo cap baix l'ala.

Quant ha entrat a casa, a vist a sa germana cantant contenta: De Roquetes vinc, de Roquetes vinc, de Roquetes baixoOo! agulles de cap, agulles de cap, agulles de gaaAanxo!

- No sé de que estàs contenta, si han guanyat los desgraciats de les esquerres que són lo pitjor de lo pitjor, són falsos com los duros Sevillanos; estan àvids de poder, d'ambició desmesurada, són lladres de guant blanc, no tenen moral ni intel·ligència, ni compassió. Tenen lo sentit de l’honor baix de tot de l'esquena. No en tenen ni idea de com s'ha de governar. Són uns fariseus sense sentiments. Fins a un xiquet de primària sap més història d'Espanya, geografia àlgebra que tots ells junts. Tot lo que toquen ho converteixen en merda, són uns inútils i damunt estan orgullosos de si mateixos.

Primitiva s'ha quedat a la parra desprès del discurs de sa germana.

- Ostres xica! Que t'ha passat? Sembla que te s'ha mort lo gat. Estàs parlant dels teus estimats polítics?

- Pos sí, estic que'm pujo per les parets. Saps que ha passat? Pos que no serè consellera de "Cultura General"; han posat a un altre desgraciat al meu lloc. Em pertanyia a mi! L'alcalde m’ho va prometre i ja veus! M’ha traït sense compassió i en alevosia.

- Pos saps que et dic? Que me n’alegro molt de que per fi hagis obert los ulls. Ja sabia jo que fent la faena d'un criat no et serviria de res. No veus que tots fan lo mateix! Prometent lo que saben que no faran i s'aprofiten de la bona gent que es creuen les seues fantasies. Ja li has vist la pell de llop al desgraciat este que va de noble i honrat però és igual que tots. Ja no tindràs que fer de camàlic mai més; has après una lliçó que no oblidaràs.

- Visca lo coc de xocolata que ens estem cruspint en aquest moment. Diu Primitiva tota contenta.

- És veritat! No hi ha res millor per a les penes, que un tall de coc! I pensar que durant un any li he fet la ola al capsigrany de l’alcalde. M'he alliberat d'un pes que portava damunt. Porta un altre tros, està de cine. I lo vi ranci! Que no falti!

Ja era hora que obrís els ulls. Secundina és bona persona i es pensa que tothom es igual. Però parlant de polítics tots sabem que pertanyen a un altra "casta". Això no vol dir que tots siguin uns fariseus, n’hi ha de bons i honrats però a estos no els volen.

Ja veurem al pròxim capítol que farà, perquè les perspectives no són mol bones; encara que coneixent-la com la conec se'n sortirà; n'estic seguríssima!

Pròxim capítol: "Tot torna a la normalitat"

Escrits Pilar Murall Moreira

Les Germanes Mesnosigue