Capítol 11

La multa de tràfic

L'home del temps ha anunciat que aquest cap de setmana farà sol i les temperatures seran càlides. Les germanes no han volgut perdre's aquesta oportunitat i aquest cap de setmana han pensat en anar a L'Ampolla amb el seu "Ferrari". Així anomenen al seu Citroën 2 cavalls de color roig.

Aquest dissabte, a les 9:30 però hi han núvols; la temperatura marca 17 graus.

- Secundina no trobes que ho hauríem de deixar per a demà? No és bona idea anar a la platja perquè està núvol.

- Tranquil·la, ahir per la tele van dir que aquest cap de setmana faria sol, no siguis pessimista i arreglat que és tard.

Han emprès viatge cap a la platja, però Primitiva no les te totes, pensa que s'acabaran mullant.

-Secundina posem gasolina que anem en reserva. (Comenta sa germana).

-No et preocupes, en tenim suficient per anar i tornar tranquil·lament.

-No et fies, a veure si tenim que fer auto-stop per tornar a casa.

-No dóna, ja sé quant he d'omplir el dipòsit.

No feia ni un minut que acabava de dir això quant l'agulla de la reserva es posa a fer llums intermitents.

- Ostres! pot ser sí que haurè de posar gasolina. Pararem a la gasolinera i ompliré el dipòsit.

- No és per "molestar" Secundina, però ja hem passat fa un rato la gasolinera i la pròxima està a trenta quilòmetres. Tu veuràs que fem.

- Pos res, donem la volta que tampoc acompanya el temps per anar a la platja. (Començava a ploviscar).

Pero lo "Ferrari" va dir que no... Pruffff, pruffff,pruffff, xop, xop, xop

- Què passa? Perquè ens hem parat? Estem sense gasolina? Ja ho deia jo que passaria, ets cabuda, no fas cas i passa lo que passa.

- Ja està aquí la "agonies". Calla no em poses nerviosa. Ara ho arreglarem, enseguida. Baixa i empenya el cotxe; el portaré cap a la vorera. No em mires així, tu no tens carnet, pos au! aspenteija fort.

- Això em fa falta! damunt esta plovent. Ma catxis l'olla!. Tot just avui que estreno sabatilles i pantalons nous.

- Pos arromangat los "baixos" i posat les sabatilles a la butxaca. A qui se li acut estrenar sabates per anar a la platja?

- Avui acabarem malament. (comenta Primitiva enfadada com una mona). Ets una capsot i damunt ho pago jo; t'he avisat que ens quedaríem sense gasolina, però es clar, tu ets la "intel·ligent" de les dos.

- Calla i empeny amb força. Vinga fot-li fort!

A Primitiva li està apunt de rebentar la "vena horta" de l’esforç inhumà que està fent pobra dóna.

- Tinc l'esquena feta un nyap. Estarè un any prenent Ibuprofè; no em puc adreçar. No tinc edat per aquests esforços.

En aquell moment tant crític i com no podia ser d'un altra manera fan acte de presencia los Mossos.

- Secundina mira! venen cap aquí los Mossos.

- Ai mare! Primitiva, tu calla i deixa'm a mi, que si parles tu segur que la pífies, dissimula, que no saps mentir ni en broma.

- Bon dia senyores. Tenen algún problema? (Pregunta el Mosso).

- No agent, que va! estem mirant el paisatge que ens ha agradat molt i hem decidit fer algunes fotos. (Estan davant d'un "mas robat" més horrible impossible).

- Si a vostès els agrada no hi ha cap problema, però no poden aparcar aquí. Per favor continuen circulant. (Va dir l'agent en molta amabilitat al veure aquelles dos dones grans e innocents).

- D'acord agent ara marxarem gracies.

Pugen les dos, Secundina es posa el cinturo de seguretat, engega el cotxe i... Pruffff, Pruffff, Pruffff, xop, xop, xop. A Primitiva se li para el cor i posa cara de circumstàncies.

- Un moment, surtin fora senyores miraré a veure quin problema te aquest cotxe.

El Mosso es posa a inspeccionar i...

- Lo problema és que no té gasolina. Ho sento mol però les he de multar per voler circular amb el dipòsit buit.

- Veurà agent l'agulla del panell s’ha digut espatllar ara mateix i per això no ho he vist. Li asseguro que soc una conductora responsable, no m'havia passat mai una cosa així. En los anys que porto conduint (que són més de trenta) tant sols m'han posat dos multes i van ser per aparcament. Una perquè lo parquímetre estava espatllat i no vaig pogué posar el tiquet i l'altra perquè les rames d'un arbre lo tapava i no el vaig veure.

Lo Mosso es va entendrir al veure lo desespero d'aquella pobra dóna.

- Ara avisarem a la grúa, tranquil·la. Amb aquest cas no li posaré cap multa. (Pobra dona quin disgust que té). No plori dóna tot s'arreglarà.

Secundina és mol bona actriu. Es va equivocar de carrera. Encara que de fet no sé a que és dedica.

Primitiva estava parlant en l'altre agent, li estava contant tot lo que havia passat per culpa de sa germana aquell dissabte pel mati.

- Ja li he dit que poses gasolina abans de sortí, feia dies que l'agulla li marcava la reserva, però mai fa cas, és mol cabuda agent, no se ho pot imaginar. Porta les llums de posició fuses des de fa un mes i no ha anat a canviar-les perquè no li dona la gana, diu que està farta de canviar llums al cotxe, te una averia elèctrica des de fa temps, però ella diu que en un tros de celo u arregla i que al taller li foten los quartos, i així va, i l'altre dia... bla,bla,bla,bla.

(Està calenta, li fa mal d'esquena, i se li han embrutat les sabatilles noves. Es normal que és desfogui pobra dona)

Han passat quinze dies de tot això i Secundina avui a rebut una carta certificada de tràfic.

- Ós pedrer! no entenc res. M'ha arribat una multa de 200 euros. Em va dir el Mosso que no em multaria. Primitiva tu vas dir-li algo l'altre dia al Mosso quant parlava en tu?

-Jo? em... , no, que va! Perquè ho dius?. A mi no em facis pagar les teves equivocacions. Què volies que li digues?. Tu vas diguer comentar alguna cosa i ara no ten recordes.

- Tindrà raó Primitiva i perdo memòria? No me'n recordo d'haver-li dit res que em delates. (Tocant aquest tema de la memòria és mol aprensiva).

- Demà aniré al metge, no em fa gracia acabar com la tieta Enriqueta que està tocada del ala i a lo millor pot ser hereditari, ai mare!

-Je, je, je, je (risetes fotedores de Primitiva).

Escrits Pilar Murall Moreira

Les Germanes Mesnosigue